Här är en variant på de klassiska kanelbullarna, såhär i juletid. Nu är julen för i år visserligen förbi, men det kommer ju fler! Och kanske vill man njuta ett tag till :)
 
Dom här bullarna passar bra för dom som gillar pepparkakor, och lingon givetvis. Bullarna får lite extra syra av lingonen som bryter av mot det söta i bullarna, vilket ger en väldigt fin smak!
 
 
Pepparkaksbullar med lingon (ca 25 st)
 
Deg
25 gram jäst för söta degar (ett halvt paket)
80 gram smör
2,5 dl mjölk 3%
1 krm vaniljpulver (alt 1 tsk vaniljsocker)
2,5 tsk pepparkakskrydda
0,8 dl strösocker
2,5 tsk florsocker
1,5 dl lingon (frysta)
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
 
Fyllning
175 gram smör (rumstempererat)
1 tsk pepparkakskrydda
1,5 tsk kanel
1 dl strösocker
 
1 ägg
Pärlsocker för dekoration
 
 
  • Börja med att vända lingonen i florsocker tills de är helt täckta.
  • Smula jästen fint i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Tillsätt även pepparkakskryddan och vaniljpulvret i vätskan.
  • Blanda degvätskan med jästen tills den är upplöst.
  • Tillsätt sedan strösocker och salt.
  • Tillsätt sedan mjölet deciliter per deciliter för att minimera klumprisken. När du haft i ca hälften av mjölet i degen så häller du i de florsockertäckta lingonen.
  • När allt mjöl sedan är tillsatt i degen så ska degen arbetas ca 4-5 minuter (oavsett om du använder bakmaskin eller händerna)
  • Låt degen jäsa under bakduk 50 minuter.
 
  • Medan degen jäser kan du blanda ihop strösocker, kanel och pepparkakskrydda så det blir en sockerblandning.
  • När degen jäst färdigt, dela den i två delar som du sedan kavlar ut. Men kavla inte degen för tunt! Där det ligger lingon blir degen väldigt lätt sprickfärdig när du sedan rullar ihop den, så var försiktig. Degen överlag blir lite sprödare pga lingonen, så det är som det ska vara om degen kanske spricker i kanten om du kavlat för hårt.
  • När degen är kavlad så breder du på smöret och strör sedan över sockerblandningen så det täcker. Rulla sedan ihop det till en rulle, och skär i centimetertjocka skivor (eller hur stora bullar du nu vill göra!).
  • Lägg bullarna i bullformar och täck över dom med en bakduk, och låt jäsa ytterligare 50 minuter.
  • NU sätter du på ugnen på 250 grader.
  • När bullarna är färdigjästa, så penslar du dom med ett uppvispat ägg och dekorerar med pärlsocker.
  • Sätt in bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Du känner din ugn bäst och har du en lite bättre ugn än den vi har så räcker det kanske med 8 minuter, men jag fick lov att ha dom inne i 10 för att dom skulle bli genomfärdiga.
/Amanda
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej