Till min 25årsdag drog jag ihop denna fantastiskt goda chokladmoussetårta med kladdkakebotten .
Choklad från topp till tå!

 

Botten:
4 ägg
2,25 dl strösocker
200 g mörk choklad
200 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, 8-10 min.
Smält sedan chokladen i vattenbad och blanda ner smöret till det smält.
Blanda chokladsmeten i äggvispet. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta det över smeten och vänd varsamt ner det. Smörj en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter och häll i smeten.
Grädda i ugnen på 220°C i ca 12 minuter , så att den fortfarande är kladdig i mitten.
Låt kakan svalna.


Mörk chokladmousse:

230 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde, att koka
3,75 dl vispgrädde, att vispa
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
3 st äggulor

Hacka chokladen och koka upp 1.5 dl grädde. Häll den över chokladen och rör smeten slät.
Låt sedan socker och vatten koka upp. Tillsätt äggulorna i sockerlagen medan du handvispar konstant så att äggen inte koagulerar. Låt kastrullen stå kvar på spisen i nån halvminut under tiden och häll sedan över sockersmeten i en bunke för att vispa den sval med elvisp. Vispa även resterande grädde lätt och blanda försiktigt ner den i smeten tillsammans med chokladen tills allt är jämnt blandat.

Klä därefter en springform med bakplåtspapper. Antingen en lite större form än den tidigare, eller så skär du bort ½ cm av kladdkakan runtom. Lägg sedan kladdkakan i botten på formen, fyll på med moussen och banka formen lätt i bordet ett par gånger så att moussen rinner ner ordentligt runt kanten. Ställ i frysen ca 1 timme.

Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
2 st äggulor
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett vattenbad och rör om tills den är slät och fin. Låt chokladen svalna något och häll den i en bunke. Tillsätt därefter äggulorna i bunken, en i taget under omrörning.
Vispa grädden, inte för hårt och rör även ner den i chokladen.

Ta ut tårtan ur frysen och häll över den vita chokladmoussen. Dekorera eventuellt med lite minimaschmallows uppepå och ställ in i frysen igen några timmar.
Ta ut chokladmoussetårtan ur frysen och temperera den i rumstemperatur någon timma före den ska serveras. Jag valde även att ringla över smält choklad medan den fortfarande var fryst !

//Lizz
Choklad, Kladdkaka, Moussetårta,