6 st

Blanda i nästa mängd vatten och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den sitter ihop och släpper bunkens kanter, ca 3-5 min. Låt degen vila 30 min.


/Linda
Fördeg:
25 gram jäst
3 dl kallt vatten
195 gram/3 dl durumvetemjöl
Nästa dag:
2 dl vatten
550 gram/ ca 9 dl vetemjöl special
1 msk salt
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till fördegen, täck med plastfolie och låt stå till nästa dag, ca 8 timmar. Eller upp till 24 timmar.

Blanda i nästa mängd vatten och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den sitter ihop och släpper bunkens kanter, ca 3-5 min. Låt degen vila 30 min.
Strö saltet över degen. Arbeta kraftigt tills degen blir blank och seg, högst 5 min. Plasta in noga med plastfolie eller stoppa bunken i en ren plastpåse. Låt jäsa 4-5 timmar.

Sätt ugnen på högsta värmen. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Mjöla bakbordet med durumvetemjöl och stjälp upp degen. Strö mjöl på ovansidan av degen. Platta ut den till en rektangel. Dela sedan på längden och sedan tvärs över så att du får 6 st ciabatta. Flytta dem till plåten med hjälp av degskrapan.
Sätt in plåten och spreja vatten uppe och nere i ugnen med en blomspruta. Stäng ugnen snabbt och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader varmluft, 200 grader vanlig ugn, och baka i ytterligare 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Kommentera